Nyårsafton är snart här och jag sitter och planerar in det sista. Det blir att vi tar hem ett par vänner och firar tillsammans med dem. Det ska göras god mat, samt att jag planerar att vi ska sitta i vårt fina uterum. Där har jag sköna plädar och filtar, som jag köpte redan i somras. Sen är det ju förvisso varmt, men tänker vi kan öppna upp vid 12-slaget för att komma ut och se ljusshowen som är nära här. Tror inte någon har fyrverkerier längre, det är ju bestämda regler kring det.
Jag hade ett kort tag fundering på om man skulle göra en buffé, men det landade i att det blir en tre rätters meny. En förrätt, en huvudrätt samt efterrätt. Ska även göra en ostbricka. Förrätten har jag inte bestämt än, men huvudrätten blir biff wellington och efterrätten blir Tiramisu!
Här är bästa receptet på biff wellington:
Svampfyllning
300 g skogschampinjoner
3 schalottenlökar, finhackade
smör, till stekning
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm vitpeppar, ur kvarn (eller svartpeppar)
Madeirasås
4 dl madeiravin
0,5 dl balsamvinäger
2 tsk japansk soja
2 tsk farinsocker
2 schalottenlökar, tunt skivade
1 krm vitpeppar, ur kvarn (eller svartpeppar)
1 msk olivolja, att "spräcka" såsen med
Biff Wellington
1 kg oxfilé (mittbit)
2-3 krm salt
2 krm vitpeppar, ur kvarn (eller svartpeppar)
6 skivor prosciutto (el parmaskinka)
1-2 msk dijonsenap
2 ark smördeg
vetemjöl
äggula, till pensling
Svamp och brysselkål
300 g blandad svamp
smör, till stekning
olja, till stekning
200 g brysselkål, plockade blad
1 knippe färsk persilja, grovhackad
1-2 krm salt
1-2 krm vitpeppar, ur kvarn (eller svartpeppar)
Svampfyllning
Mixa champinjonerna till svampfyllningen tillsammans med löken i en matberedare.
Bryn sedan svampröran i smör och låt vätskan koka in. Tillsätt grädden.
Låt koka ytterligare tills massan är krämig.
Smaksätt med salt och peppar och låt svalna.
Madeirasås
Koka ner allt utom olivoljan till hälften, tills det blir simmigt.
Smaksätt med vit- eller svartpeppar.
Montera olivoljan vid servering. Låt då olivoljan först landa mjukt i en sked så att såsen pärlar sig vackert. Det gör att såsen blir mer som en rörd varm vinägrett.
Biff Wellington
Salta och peppra oxfilén och bryn den hastigt i smör och olja i en stekpanna. Låt svalna.
Lägg ut ett plastfolieark på en skärbräda. Lägg skinkan omlott på plastfilmen.
Bred på svampfyllningen och placera oxfilén i mitten. Bred senap på köttet och rulla in allt i plastfolien så att det håller ihop. Hit kan du förbereda.
Sätt ugnen på 230 grader. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir varm.
Lägg smördegsarken omlott och kavla ut dem i rikligt med mjöl så att de inte fastnar.
Rulla ut köttet ur plastfolien och lägg det mitt på smördegen. Rulla in köttet i smördegen och nyp ihop kanterna. Limma med lite äggula.
Skär ett par små diagonala snitt på toppen av degen för att ångan ska kunna pysa ut och köttet inte ska bli kokt.
Lägg smördegsrullen på den heta plåten med skarven ner och stick in en digital stektermometer i köttet.
Ställ plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 160 grader. Köttet är färdigt efter 25–35 minuter eller när det har en innertemperatur på 54 grader.
Svamp- och kålbladstillbehör
Bryn blandsvampen i smör i ett par minuter, blanda ner brysselkålsbladen och låt dem steka med. Tillsätt persilja och salta och peppra.
Servera köttet varmt skuret i skivor med tillbehören.